פשעי משרד הרווחה ביתומי הפנימיות: 30 שקל לחודש דמי כיס, 44 שקל לביגוד, ואין כסף לחימום הילדים בחורף

שר הרווחה משה כחלון - מדיניות התעללות והזנחת ילדים בפנימיותמשרד הרווחה קורע ילדים מביתם ומשפחתם ומפקיר אותם לתעשיית המין - זה מתחיל מ"טובת הילד", "סיוע" סוציאלי, עובדת סוציאלית, "ביקור בית" פקידת סעד, ועדת החלטה, בית משפט לנוער, משפחת אומנה, אימוץ, פנימיות ומעונות וירידה לרחוב לתעשיית המין.

להלן עדויות מנהלי הפנימיות על פשעי משרד הרווחה בהזנחת הילדים בפנימיות

הכתבה מנהלי הפנימיות יוצאים למאבק: חוסר תקצוב פוגע בילדים , בועז ווליניץ, מערכת וואלה! חדשות מאי 2011

מנהלי הפנימיות מוחים על מחסור קשה: משרד הרווחה מעביר 30 שקלים בלבד עבור דמי כיס לכל ילד בחודש, ו-44 שקלים בלבד עבור ביגוד. "אין לנו כסף לחימום הילדים בחורף"

מטה המאבק למען ילדי הפנימיות, הטיפוליות והשיקומיות יוצא למאבק למען תנאי קיום בסיסיים לאלפי ילדי הפנימיות בארץ. כך הוחלט בכנס חירום של 30 מנהלי פנימיות ביום חמישי האחרון בפנימיית "עלומים" בכפר סבא. לטענת המנהלים, הפנימיות סובלות מתת-תקצוב בשיעור של 30%. הבטחות התקצוב של משרד הרווחה לא מתקיימות לטענתם וכך לדוגמא, תקציב ההלבשה הממוצע של ילד בפנימייה עומד היום על 44 שקלים לחודש.

יהודה אמסלם, מנהל פנימיית "כפר בית הילד, בית זינגר" מבקש להדגיש כי קריאת מנהלי הפנימיות נעשית אך ורק לטובת הילדים, ולשם טיפול בצרכים הבסיסיים. "משרד הרווחה קבע תקנים לטיפול בילדים שלנו ואינו טורח לתקצב אותם", הוא מספר, "השנה גייסתי 1.2 מיליון שקלים מתורמים וכל הסכום הוקדש לטובת תקצוב צרכים בסיסיים של הילדים דוגמת ביגוד, חימום בחורף ומיזוג בקיץ, מים, חשמל, שיעורי עזר ועוד".

יצחק שני, מנהל רשת של שש פנימיות, שואל כיצד תקצוב של 30 שקלים לחודש עבור דמי כיס לכל ילד נראה הגיוני עבור משרד הרווחה. "לאורך השנים ישנה שחיקה מתמדת בתקציב הפנימיות", הוא טוען, "חוקי העבודה מחייבים אותי לשלם שכר של שמונה שעות עבודה עבור העובדים שלי. אותן שמונה שעות מתוקצבות על ידי משרד הרווחה, אך החובה לשלם שעות נוספות, שעות עבודה וחגים – כלל אינה מתוקצבת על ידי המשרד".

"בשל המחסור הילדים לא יצאו לבלות ביום העצמאות"

גבי קונפינו, מנהל פנימיית בית אפל, אחראי על יותר מ-200 ילדים בגילאים שלוש עד 18. כל הילדים מופנים אליו על ידי משרד הרווחה ומתוקצבים על ידי המשרד. ביום העצמאות האחרון, מספר גבי, שלושה ילדים נשארו בשטח הפנימייה ולא יצאו לבלות מכיוון שלא היה להם כסף לבזבז. "משרד הרווחה מעניק לכל ילד אצלי בפנימייה סכום מגוחך של 30 שקלים כדמי כיס לחודש. כאשר ראיתי את הילדים שלא יצאו לבלות בחג, גייסתי תרומה למענם במהירות שיא על מנת שיוכלו לבלות עם חבריהם מול במות העצמאות".

תקציב הביגוד השנתי המועבר לגבי ממשרד הרווחה עבור כל ילד עומד על סכום מגוחך של 500 שקלים בממוצע. "ילד יכול להגיע לפנימייה שלי באישון לילה, במקרה חירום לאחר שפונה מביתו. פעמים רבות הוא מגיע ללא ביגוד עודף ואני נאלץ לבנות לו מלתחה בסיסית. העלות של דבר כזה לא יורדת מן הסתם מ-400 שקלים - איך אני אמור להלביש אותו בשאר ימות השנה?", תמה.

פנימיית בית אפל גייסה בשנה האחרונה שני מיליון שקלים מתרומות, שהיוו 30% מתקציבה. לולא הסכום שגויס, ובהיעדר התמיכה ממשרד הרווחה, מצבם של הילדים בפנימייה היה גרוע עוד יותר. שני מודה כי אין בידו פתרונות עבור המצוקה הכלכלית של רשת הפנימיות שלו. "אני לא מגייס תרומות, הגירעון הולך ומעמיק, ובשנים האחרונות התקציב שלי נקבע בעיקר על ידי רוחב הלב של הבנקאים שמאפשרים לי כניסה מדודה לגרעון".

בישראל ישנם כ-7,000 ילדים החיים בפנימיות, אותם הוציא משרד הרווחה מביתם בשל בעיות מגוונות, ולמאות מהם הפנימייה היא ביתם היחיד. כבר לפני מספר שנים הקים משרד הרווחה ועדה בדיקה בנושא, אולם מסקנות והמלצות הועדה "מעלות אבק במגירות המשרד", לטענת המנהלים. כיום נאלצים מנהלי הפנימיות לחזר על פתחים על מנת לאפשר לילדים תנאים בסיסיים. לטענתם, בתקציב הניתן כיום, יש חוסר של אלף שקלים לילד לחודש, זאת על מנת לספק את צרכיו הבסיסיים ולא מעבר לכך.

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה לטענות מנהלי הפנימיות, כי "משרד הרווחה מעביר כחצי מיליארד שקלים כל שנה לפנימיות לטיפול בילדים למילוי כל צרכיהם. המשרד דואג גם לתוספות תקציביות כל שנה. במסגרת זאת המשרד יעביר שישה מיליון שקלים תוספת לפנימיות לטיפול בילדים.

קישורים:
  • קלונם של רשויות הרווחה ובתי משפט לנוער - נערות חוסות ברחו ממוסדות משרד הרווחה וסיפקו שירותי מין כדי לשרוד - מאי 2010 - לרשויות הרווחה ומערכת בתי משפט לנוער תקציבי עתק, כוח אדם, תשתיות של פנימיות משפחות אומנה מרכזי חירום, אולמות דיונים, מומחים, וחוק הנוער (טיפול והשגחה) מעניק להם סמכויות דרקוניות. עבודתם היא להביא לרווחת ילדינו, לאוכלוסיות החלשות. ולמרות הכל יתומי הרווחה מטלטלים במסגרות הרווחה במשך שנים, ומקבלים יחס משפיל ומבזה. לאן הולכים המשאבים? מהו סיפורם של הילדים שרשויות הרווחה ובתי משפט לנוער קרעו מביתם ומשפחתם?...
  • תחנה 2 בהדרדרות לתעשיית המין: מעון מסילה לנערות חוסות של רשות חסות הנוער במשרד הרווחה - הכתבה אשה בת 25 רוצה להיחלץ מחיי הרחוב ולהפסיק להתפרנס מזנות. עדות , מאת אורלי וילנאי , הארץ , מאי 2010... מ"מסילה" זוכרת לינור בעיקר את החדר הסגור. בשפה המקצועית קוראים לו חדר "פסק זמן", הנערות ב"מסילה" קוראות לו הגיהנום. זוהי דרגת הענישה החמורה ביותר במעון: תא קטן, שגודלו מטר וחצי על שני מטרים, קירותיו עטופים בספוג בצורת תבנית ביצים, חידודים חידודים. על הרצפה מודבק שטיח דק ודוקרני המכסה גם מדרגה בולטת שנועדה לשינה. הנערות מוחזקות בו, כל אחת בנפרד, בבדידות מוחלטת, לזמן לא מוגדר, בלי חלון, בלי יכולת להדליק או לכבות את האור...

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה